spot_img

Viral Rakaman Frontliner Joget Tiktok Di ᴘᴇʀᴋᴜʙᴜʀᴀɴ

- Advertisement -

MELIHATKAN jumlah ᴍᴀɴɢꜱᴀ wabak ᴠɪʀᴜꜱ Covid-19 yang semakin meningkat pada pertengahan tahun ini menjadikan pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ mempunyai tanggungjawab yang bertambah besar. Di mana, tugas pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ Covid-19 kali ini tidak lagi ada masa untuk beristirehat. Sebilangan besar ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ mereka harus mengurus ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ di tempat rehat terakhir mereka.

Sudah tentu, proses ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ Covid-19 sedikit berbeza dengan proses ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ secara umum. Lebih-lebih lagi, pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ mesti menggunakan prosedur Covid-19, seperti menggunakan PPE yang lengkap dan ᴍᴀʏᴀᴛ yang ingin ᴅɪᴋᴇʙᴜᴍɪᴋᴀɴ sebelumnya juga telah dibungkus dengan kemas dalam beg plastik.

Ini untuk mengelakkan penyebaran ᴠɪʀᴜꜱ Covid-19 pada pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ. Walaupun ketakutan itu selalu menghantui mereka, mereka tetap bertugas dengan baik sesuai dengan tanggungjawab mereka.

- Advertisement -

Tetapi nampaknya tidak seperti pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ Covid-19 di Bayeman, Kabupaten Gondang Wetan, Pasuruan, Jawa Timur. Di mana mereka seharusnya bersedih dan bersimpati dengan banyak ᴍᴀɴɢꜱᴀ yang ᴍᴀᴛɪ akibat wabak Covid-19, mereka kelihatan seperti tidak mempunyai etika dalam melaksanakan tugas ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ.

Baru-baru ini, sebuah video telah viral yang dimuat naik oleh akaun @mimi.peri.mandja beberapa jam yang lalu, di mana video itu menunjukkan pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ Covid-19 sedang asyik menari di kawasan ᴘᴇʀᴋᴜʙᴜʀᴀɴ. Sama ada ᴍᴀʏᴀᴛ ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ Covid-19 telah ᴅɪᴋᴇʙᴜᴍɪᴋᴀɴ atau tidak, pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ tidak boleh bertindak seperti itu.

- Advertisement -

Dalam video tersebut juga dapat dilihat bahawa beberapa orang sedang menonton dan mengambil video ketika pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ Covid-19 sedang asyik menari. Namun video yang menjadi viral di media sosial ini menimbulkan kebaikan dan keburukan di mata beberapa orang netizen, dan tidak ada sedikit pun yang mempertahankan anggota pasukan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ yang memerlukan sedikit hiburan setelah penat lelah menggali dan menguruskan ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ di ᴘᴇʀᴋᴜʙᴜʀᴀɴ.

“Tidak ada tempat lain ke nak menari? ᴊᴀꜱᴀᴅ belum sampai lagi, tetapi menari seperti itu di kawasan ᴘᴇʀᴋᴜʙᴜʀᴀɴ, itu kurang ajar,” tulis jubah _twill_original

“Penat, letih, tapi kene tahu tempatnya dan jangan jadikan keletihan anda sebagai alasan untuk tindakan yang tidak beretika ini. Bagaimanapun, rasa letih anda juga dibayar dan ada nilai dalam beribadah, jangan menghancurkannya,” tulis revaaurazahra.

- Advertisement -

“Tidak ada empati,” sambung sidabutaremmy.

Rakaman yang tular

SOLIDARITI RAKYAT: KEMPEN BENDERA PUTIH. Join Group Facebook Kempen Rakyat Malaysia Kibarkan Bendera Putih

Anda dipelawa untuk menyertai group facebook ini untuk menjadi “Wartawan Rakyat” menyalurkan informasi tentang rumah-rumah yang memasang bendera putih.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL