spot_img

ᴊᴇɴᴀʏᴀʜ Orang Ke-3, Perosak Rumah Tangga Boleh ᴅɪᴅᴀᴋᴡᴀ & ‘ᴅɪᴘᴇɴᴊᴀʀᴀᴋᴀɴ’ Hingga 3 Tahun

- Advertisement -

RAMAI tak tahu, suami atau isteri boleh ꜱᴀᴍᴀɴ orang ketiga yang mengganggu rumahtangga mereka

Hidup berpasangan adalah fitrah hidupan di dunia ini termasuklah manusia yang akan melalui kehidupan bersama melalui ikatan perkahwinan.

Banyak perkara yang boleh menjadi punca perceraian seperti kerjaya, ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ, keluarga dan yang sering terjadi ialah ᴄᴜʀᴀɴɢ.

- Advertisement -

Tidak kira sesiapa, kes ᴄᴜʀᴀɴɢ boleh melibatkan semua orang termasuklah pasangan suami isteri yang sudah lama berkahwin dan kekasih yang sedang hangat bercinta.

Isu yang hangat ialah ꜱᴀᴍᴀɴ orang ketiga. Maknanya suami atau isteri boleh ꜱᴀᴍᴀɴ orang ketiga yang menjadi punca kepada perceraian.

Orang ketiga itu termasuk kekasih isteri atau suami, keluarga seperti ibu bapa mertua dan ipar duai.

Gambar sekadar hiasan.
- Advertisement -

Mereka yang menganggu keharmonian rumahtangga orang lain boleh ᴅɪᴘᴇɴᴊᴀʀᴀᴋᴀɴ atau ᴅɪᴅᴇɴᴅᴀ oleh Mahkamah Syariah.

Tahukah anda, terdapat ᴜɴᴅᴀɴɢ-ᴜɴᴅᴀɴɢ syariah bagi ‘orang ketiga dalam perkahwinan’ atau ‘ɢᴀɴɢɢᴜᴀɴ pihak ketiga’ di mana kita boleh membuat aduan sekiranya menjadi ᴍᴀɴɢꜱᴀ.

Kesalahan tersebut diletak di bawah ENAKMEN 11 TAHUN 2013 – ENAKMEN KESALAHAN ᴊᴇɴᴀʏᴀʜ SYARIAH 2013 (BAHAGIAN V – KESALAHAN PELBAGAI).

- Advertisement -

Ia menyebutkan bahawa:

Mana-mana orang yang mengganggu rumah tangga orang lain dengan apa-apa cara dan mempengaruhinya supaya mengabaikan tanggungjawab rumah tangga sedia ada melakukan suatu kesalahan dan boleh, apabila ᴅɪꜱᴀʙɪᴛᴋᴀɴ, ᴅɪᴅᴇɴᴅᴀ tidak melebihi RM3000 atau ᴅɪᴘᴇɴᴊᴀʀᴀᴋᴀɴ selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya, dan Mahkamah boleh memerintahkan lelaki atau perempuan itu supaya kembali kepada isteri atau suaminya.

Mungkin ramai lagi yang tak tahu tentang akta tersebut.

Jadi, ingin dijelaskan di sini, jika ada orang ketiga yang cuba ᴍᴇɴɢɢᴀɴɢɢᴜ rumah tangga anda, sebagai suami / isteri / adik beradik / kawan / kawan sekerja / jiran/ kenalan, anda perlu segera pergi ke mahkamah dan maklumkan hal ini.

Image from Majlis Agama Islam Selangor (Facebook)

Ini antara cara untuk anda buat aduan sekiranya menjadi ᴍᴀɴɢꜱᴀ:

Sekiranya anda menjadi ᴍᴀɴɢꜱᴀ orang ketiga dan ingin membuat aduan, anda boleh kemukakannya melalui langkah berikut:

1. Membuat aduan di Unit Penguatkuasaan dan ᴘᴇɴᴅᴀᴋᴡᴀᴀɴ, jabatan agama Islam negeri yang berdekatan.

2. Menjelaskan bentuk ɢᴀɴɢɢᴜᴀɴ atau hubungan pasangan dengan orang ketiga dan kesannya terhadap rumah tangga.

3. Mengemukakan bukti kukuh dalam bentuk dokumen atau saksi mengenai ɢᴀɴɢɢᴜᴀɴ orang ketiga.

4. Aduan yang dibuat oleh ᴍᴀɴɢꜱᴀ akan disiasat secara terperinci oleh Pegawai Penguatkuasa dan jika ada bukti kes akan ᴅɪᴅᴀᴋᴡᴀ di Mahkamah Syariah.

5. Jika ᴅɪꜱᴀʙɪᴛᴋᴀɴ bersalah, orang ketiga tersebut akan dikenakan ʜᴜᴋᴜᴍᴀɴ yang telah ditetapkan dalam ᴜɴᴅᴀɴɢ-ᴜɴᴅᴀɴɢ berkaitan.

Bersama kita sebarkan dan kongsi info penting ini terutamanya kepada para suami, isteri dan saudara mara, adik beradik dan sahabat-sahabat. Semoga bermanfaat!

SOLIDARITI RAKYAT: KEMPEN BENDERA PUTIH. Join Group Facebook Kempen Rakyat Malaysia Kibarkan Bendera Putih

Anda dipelawa untuk menyertai group facebook ini untuk menjadi “Wartawan Rakyat” menyalurkan informasi tentang rumah-rumah yang memasang bendera putih.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL