spot_img

Kisah ᴋᴏᴍᴀɴᴅᴏ Malaysia, Syiling 50 Sen Dan Sultan ᴋɪʀᴀᴍ

- Advertisement -

PADA awal tahun 2013, Malaysia dikejutkan dengan siri ᴘᴇɴᴄᴇʀᴏʙᴏʜᴀɴ ʙᴇʀꜱᴇɴᴊᴀᴛᴀ yang mengejutkan di negeri Sabah oleh ᴛᴇɴᴛᴇʀᴀ ꜱᴜʟᴜ atau lebih layak digelar ᴘᴇɴᴄᴇʀᴏʙᴏʜ ʙᴇʀꜱᴇɴᴊᴀᴛᴀ. Pendek cerita ᴏᴘꜱ ᴅᴀᴜʟᴀᴛ pun dilancarkan.

Sepanjang tempoh ᴏᴘꜱ ᴅᴀᴜʟᴀᴛ banyak kejadian dan siri ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ dan ꜱᴇʀᴀɴɢ balas berlaku. Begitu juga ᴘʀᴏᴠᴏᴋᴀꜱɪ yang dilakukan oleh pihak ᴘᴇɴᴄᴇʀᴏʙᴏʜ agar dapat melemahkan semangat anggota keselamatan kita. Dan dalam banyak-banyak siri ᴘʀᴏᴠᴏᴋᴀꜱɪ yang dilancarkan ada 1 yang menarik perhatian agensi keselamatan kita yang sekali gus merentap semangat kepahlawanan mereka.

Masihkah anda ingat ꜱᴜʟᴛᴀɴ ꜱᴜʟᴜ menggembar gemburkan cerita bahawa mereka mampu menawan Sabah dalam masa hanya 2jam?!! Setelah beberapa jam kenyataan itu dikeluarkan maka seorang anggota komando GGK yg berpangkat (dirahsiakan) bernama Sam telah dipanggil oleh seorang pegawai tinggi polis di lokasi yang dirahsiakan.

- Advertisement -

Satu soalan sahaja yg ditanya “hah ᴋᴏᴍᴀɴᴅᴏ apa cerita?” Soalan ringkas tersebut dijawab dengan ringkas oleh abg sam “Dato bagi saya 30 minit saja biar saya bersiap” Pegawai tinggi polis tersebut hanya memberi cabaran ringkas “hah apa tunggu lagi, jalan..”

Tanpa memakai uniform dengan ꜱᴇɴᴊᴀᴛᴀ, hanya sekeping papan dan tiga keping duit syiling 50 sen beliau menuju ke lokasi ᴋɪʀᴀᴍ dengan sebuah bot, beliau kemudian berenang ke pantai.

Tiba di pantai Sam bersiap-siap. Beliau tidak bersuara, beliau membuat ᴍᴇɴᴛᴀʟ note kedudukan beliau berpandukan ingatan sahaja. Sam kemudian ᴍᴇɴᴄᴜʀɪ pakaian di sebuah rumah dan menuju ke rumah ᴋɪʀᴀᴍ.

- Advertisement -

May be an image of one or more people, people standing and outdoors

Setelah mengenakan pakaian dia terus menuju ke rumah ꜱᴜʟᴛᴀɴ ꜱᴜʟᴜ dengan berlagak seperti orang tempatan, dia mahir dengan tagalog dan dialek ꜱᴜʟᴜ . Setiba nya ke lokasi beliau membuat pemantauan, beliau tandakan kedudukan pengawal, berapa kekuatan, dan mula merangka-rangka jalan untuk menyusup masuk.

Beliau rancang laluan masuk dan kontinjensi jika di kesan, laluan melarikan diri, dan juga orang-orang tertentu yang beliau boleh hubungi jika keadaan menjadi tak terkawal.

- Advertisement -

Kemudian pada masa yang beliau sendiri tetapkan beliau berjalan ke rumah tersebut. Rumah tersebut tidak dikawal rapi, ramai orang keluar masuk melalui berberapa titi-titi kayu. Setelah sampai depan rumah ꜱᴜʟᴛᴀɴ ꜱᴜʟᴜ, Sam memanggil seorang budak lelaki dan mengupah budak tersebut sebanyak 50 sen untuk menyerahkan duit tersebut kepada ꜱᴜʟᴛᴀɴ ꜱᴜʟᴜ, sebaliknya duit tersebut diserahkn kepada pengawal sultan.

Pengawal tersebut yang tidak memahami lalu menyerahkan duit syiling tersebut kepada ꜱᴜʟᴛᴀɴ ꜱᴜʟᴜ. ꜱᴜʟᴛᴀɴ ᴋɪʀᴀᴍ pun ketakutan kerana terkejut bagaimana mungkin duit Malaysia itu tembus ke dalam markasnya.

Maka ꜱᴜʟᴛᴀɴ ᴋɪʀᴀᴍ menghentikan niat dia utk ᴍᴇɴᴄᴇʀᴏʙᴏʜ Malaysia. Misi kita hanya untuk reverse phycology ᴍᴜꜱᴜʜ supaya sedar kemampuan Malaysia ᴍᴇɴᴄᴇʀᴏʙᴏʜ masuk sampai ke perkarangan istana ꜱᴜʟᴜ tanpa pengetahuan kerajaannya.

Oleh yang demikian hormatilah mereka. Sedang anda lena merekalah sentiasa menjaga perairan dan daratan negara, agar kita dapat tidur lena.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL