spot_img

Oksigen Isteri Makin Kurang Selepas Terpaksa Lahirkan Anak

- Advertisement -

SETIAP yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi dan tidak diketahui oleh kita. Baik dari kesihatan, rezeki atau apa sahaja.

Bagaimana kita menghadapinya itu yang Allah nak tengok dan ganjarannya pasti besar.

Begitu juga dalam hubungan suami isteri. Kurniaan cahaya mata akan melengkapkan lagi sesebuah keluarga.

- Advertisement -

Saling melengkapi antara satu sama lain. Namun, jika pasangan kita ditimpa ᴍᴜꜱɪʙᴀʜ, pasti kita pun turut terasa ꜱᴀᴋɪᴛɴʏᴀ.

Dengan kes ᴡᴀʙᴀᴋ pandemik ini yang semakin meningkat saban hari, kes yang membabitkan ibu hamil positif juga semakin meningkat.

Lebih memilukan, ibu dan bayi dalam ᴋᴀɴᴅᴜɴɢᴀɴ turut ʙᴇʀɪꜱɪᴋᴏ sehingga ada yang perlu menjalani ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ melahirkan bayi lebih awal dan ibu terpaksa ditidurkan.

Moga ada keajaiban buat isteri.

- Advertisement -

Menerusi perkongsian seorang suami, Mohd Zulkifli Mohdisa, isterinya Faiqah kini berada dalam keadaan ᴋʀɪᴛɪᴋᴀʟ. Oksigen dalam badan makin menurun saban hari.

- Advertisement -

Terdahulu suaminya mengharapkan doa orang ramai boleh memberi keajaiban buat isterinya, Faiqah yang kini sedang ʙᴇʀᴛᴀʀᴜɴɢ ɴʏᴀᴡᴀ dan ditempatkan di ʟᴄᴜ setelah disahkan positif.

Lebih meruntun jiwa, disebabkan oksigen isterinya turun mendadak sehingga terpaksa menggunakan mesin pernafasan dan pemantauan rapi, anak yang berada dalam ᴋᴀɴᴅᴜɴɢᴀɴ juga terpaksa dilahirkan awal.

Terpaksa ᴏᴘᴇʀᴀᴛᴇ, keluarkan bayi usia 31 minggu.

Menerusi temu bual oleh sebuah portal, Zulkifli memaklumkan ᴅᴏᴋᴛᴏʀ terpaksa buat keputusan melakukan ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ mengeluarkan bayi walaupun usia ᴋᴀɴᴅᴜɴɢᴀɴ baru 31 minggu. Ini bagi menyelamatkan kedua-dua ɴʏᴀᴡᴀ. Kata Mohd Zulkifli.

“Sejak isteri ditidurkan dan melalui ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ, sehingga sekarang keadaannya masih tidak sedar.”

“Manakala bayi lelaki yang dilahirkan turut berada di ɴɪᴄᴜ bawah pemantauan ᴅᴏᴋᴛᴏʀ kerana paru-parunya pun ada ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ.”

“Apa yang menyedihkan, kelahiran bayi kedua ini sangat ditunggu-tunggu oleh kami sekeluarga kerana anak sulung adalah perempuan dan kiranya kehadiran bayi lelaki melengkapkan kehidupan saya dan isteri. Namun Allah lebih mengetahui segala-galanya,” ujarnya.

ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ di paru-paru isteri teruk dan ᴋᴜᴍᴀɴ dalam ᴅᴀʀᴀʜ tinggi.

“Daripada apa yang diberitahu ᴅᴏᴋᴛᴏʀ, keputusan untuk tidurkan isteri kerana paru-parunya mengalami ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ yang agak teruk dan kadar ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ dalam ᴅᴀʀᴀʜɴʏᴀ juga tinggi.”

“Sekarang hanya harapkan doa daripada orang ramai untuk beri kekuatan isteri kembali sembuh seperti sediakala. Ini saja yang saya harapkan buat masa ini,” katanya.

Tak sampai 36 jam, oksigen turun mendadak.

Zulkifli memberitahu pada awalnya mereka satu keluarga positif dan isteri ᴅɪᴛᴀʜᴀɴ di ᴡᴀᴅ ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Sungai Buloh kerana ᴍᴇɴɢᴀɴᴅᴜɴɢ dan ʙᴇʀɪꜱɪᴋᴏ.

“Manakala saya dan anak hanya kuarantin di rumah kerana tiada apa-apa simptom dan tak teruk sangat.”

“Selepas habis tempoh kuarantin dan keadaan isteri pun dah sihat, dia dibenarkan pulang ke rumah.”

“Lepas dibenarkan keluar ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ, seminggu selepas itu dapat tarikh untuk ᴠᴀᴋꜱɪɴ dan isteri pergi.”

“Namun selepas itu dia kembali ᴅᴇᴍᴀᴍ dan ᴍᴜɴᴛᴀʜ-ᴍᴜɴᴛᴀʜ. Saya bawa pergi ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ dan ᴅᴏᴋᴛᴏʀ buat pemeriksaan mendapati paru-parunya ada ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ dan ᴅᴀʀᴀʜ dia pun ada ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ᴋᴜᴍᴀɴ yang tinggi.”

Oksigen turun sampai 51% dalam masa tak sampai 36 jam

“Dalam masa tak sampai 36 jam, oksigennya turun sampai 51%. Disebabkan itulah ᴅᴏᴋᴛᴏʀ terus ambil keputusan untuk tidurkannya dan bersalinkan awal anak kami.”

Doa orang ramai penguat isteri.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL