spot_img

Meniarap, Beginilah Keadaan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 di ICU

- Advertisement -

BILA diubah ke posisi meniarap, membuak-buak keluar kahak dari tiub pernafasan. Tak ubah seperti gam kasut. Pekat dan melekat.

Kahak terhasil dari tisu paru-paru yang telah ᴍᴀᴛɪ amat sukar untuk disedut.

Begitu siksanya untuk bernafas dengan kahak pekat memenuhi paru-paru. ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ bukan saja batuk kahak tapi batuk tisu paru-paru yang telah reput.

ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ diletakkan dalam posisi meniarap. Mengapa?

- Advertisement -

Di dalam artikel New England Journal of ᴍᴇᴅɪᴄɪɴᴇ menyatakan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ yang diletakkan dalam keadaan meniarap menunjukkan peningkatan ᴋᴀɴᴅᴜɴɢᴀɴ oksigen dari 85% hingga 98%.

Ini kerana lebih banyak oksigen yang boleh masuk dengan mudah. Ada bahagian paru-paru tak terbuka jika diletakkan dalam posisi terlentang disebabkan tekanan graviti pada tubuh.

- Advertisement -

Inilah yang dihadapi oleh ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ di ɪᴄᴜ yang diceritakan oleh salah seorang sahabat saya.

Sekarang kalian tak merasa betapa ꜱɪᴋꜱᴀ bernafas tapi bila ᴅɪᴊᴀɴɢᴋɪᴛɪ inilah yang bakal kalian hadapi.

Agak kecewa melihat semakin ramai yang keluar rumah tanpa alasan kukuh, hingga ꜱᴇꜱᴀᴋ lalu lintas.

- Advertisement -

Adakah PKP dah tamat? Adakah kita dah berjaya putuskan rantaian ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ? Jawapan berada pada kalian. Kami hanya membantu kalian setelah kalian ᴅɪᴊᴀɴɢᴋɪᴛɪ.

Kongsikan keadaan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ini sebab ramai tak sedar pentingnya duduk dirumah dan putuskan rantaian ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ini.

Sumber: Dr Ahmad Samhan

ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 ‘ditidurkan’

PERKONGSIAN petugas ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Sungai Buloh, Shahrin Sahbudin dalam Facebook beliau disertakan dua keping gambar detik seorang pesakit COVID-19 beragama Islam ‘ditidurkan’ dalam ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ ɪɴᴛᴜʙᴀꜱɪ dengan dibantu oleh mesin pernafasan, baru-baru ini, mendapat perhatian dan komen ramai netizen.

Susulan itu juga timbul pelbagai persepsi dan salah tanggapan mengenai istilah ‘ditidurkan’, dalam kalangan orang ramai.

Ketua Jabatan Anestesiologi, Fakulti ᴘᴇʀᴜʙᴀᴛᴀɴ Universiti Malaya, Prof Dr Ina Ismiarti Shariffuddin, berkata prosedur ʙɪᴜꜱ untuk menidurkan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 dan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ diminta mengucapkan kalimah syahadah bukan menandakan seseorang itu ɴᴀᴢᴀᴋ atau tiada harapan hidup.

Katanya, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ yang ditempatkan di ɪᴄᴜ sememangnya ᴋʀɪᴛɪᴋᴀʟ, sebagai satu cara ᴍᴇʀᴀᴡᴀᴛ dengan ditidurkan untuk memberikan bantuan pernafasan.

“Di dalam Islam memang umatnya disuruh mengucap sebelum tidur,” katanya.

Tidak semua ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 ‘ditidurkan’ kerana banyak kriteria diambil perhatian, sebelum pakar ʙᴜɪꜱ memutuskan tindakan lanjut dalam memberikan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ.

“ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 ini boleh dikategorikan kepada kategori satu hingga lima.”

“Kategori satu bagi ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ tidak bergejala, dua yang mempunyai gejala, ketiga ada gejala dan ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ᴋᴜᴍᴀɴ dalam paru-paru atau ᴘɴᴇᴜᴍᴏɴɪᴀ.”

“Kategori keempat yang menghidap ᴘɴᴇᴜᴍᴏɴɪᴀ teruk dan memerlukan oksigen. Kategori lima, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴋʀɪᴛɪᴋᴀʟ yang mengalami kegagalan ᴏʀɢᴀɴ,” katanya.

Perlu pemantauan rapi

Dr Ina Ismiarti berkata, kebiasaan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ yang dirujuk ke ɪᴄᴜ adalah kategori empat atau lima, iaitu keperluan oksigen mereka lebih daripada biasa dan memerlukan pemantauan lebih rapi.

“Selalunya ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ diberikan ʙɪᴜꜱ untuk ᴋᴏᴍᴀ atau ditidurkan adalah ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 kategori empat atau lima, apabila mereka mengalami kegagalan pelbagai organ seperti kegagalan paru-paru yang teruk dan tidak boleh mencapai tahap oksigen yang cukup.”

“Selain ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 mengalami kegagalan jantung atau buah pinggang,” katanya.

Kategori ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ dimasukkan ɪᴄᴜ

Untuk menentukan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ kategori empat dan lima ᴅɪʙɪᴜꜱ untuk ᴋᴏᴍᴀ ialah apabila tahap oksigen ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ rendah dan mengalami kegagalan pernafasan atau ‘respiratory failure’.

“Ini berlaku apabila tahap oksigen di dalam ᴅᴀʀᴀʜ sangat rendah, kurang dari 92 peratus (walaupun sudah diberi bantuan oksigen), tahap karbon dioksida di dalam sangat tinggi atau ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ tercungap-cungap dan kepenatan berikutan kadar pernafasan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ terlalu tinggi.”

“Jika tidak diberi sebarang bantuan pernafasan, penurunan oksigen akan berlaku dengan cepat, hingga ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ boleh mengalami komplikasi dan mengakibatkan kesan yang buruk kepada ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ,” katanya sambil menjelaskan kadar ideal oksigen di dalam badan adalah melebihi 95 peratus.

ᴄᴏᴠɪᴅ-19 lebih ʙᴇʀʙᴀʜᴀʏᴀ kepada golongan berusia, penghidap obesiti, perokok, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ paru-paru ᴋʀᴏɴɪᴋ, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ diabetes, ᴊᴀɴᴛᴜɴɢ dan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ada ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴋʀᴏɴɪᴋ lain.

ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ mendapat bekalan oksigen yang rendah (hypoxia) boleh mengakibatkan kegagalan organ misalnya, otak yang gagal berfungsi atau dipanggil ‘hypoxic ischaemic encephalopathy’.

Justeru, kita perlu memastikan oksigen sampai ke otak secepat mungkin kerana jika oksigen dalam keadaan rendah, kepenatan dan lama-kelamaan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ akan berhenti bernafas.

Masa itu mungkin boleh ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ boleh ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ dunia, jika tidak berbuat apa-apa.

“Pada saat ᴋʀɪᴛɪᴋᴀʟ ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ perlu ditidurkan dan ᴅɪɪɴᴛᴜʙᴀꜱɪ. Ia ditidurkan semasa ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ dimasukkan tiub pernafasan ke saluran trakeanya. Tiub pernafasan yang berada dalam saluran trakea adalah ᴍᴇɴʏᴀᴋɪᴛᴋᴀɴ.”

“Jika tidak ditidurkan, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ tidak selesa dan akan ᴍᴇʟᴀᴡᴀɴ proses ventilasi, ini menyebabkan ᴛʀᴀᴜᴍᴀ kepada paru-paru” katanya.

Prosedur ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ditidurkan

Dr Ina Ismiarti berkata, untuk prosedur ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ditidurkan, ia perlu dilakukan berhati-hati, berikutan badan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 tidak mempunyai banyak ‘reserve’ terutama ᴏʀɢᴀɴ penting seperti ᴊᴀɴᴛᴜɴɢ dan paru-paru sudah mulai gagal dan kurang berfungsi akibat ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ᴄᴏᴠɪᴅ-19.

“ᴋᴜᴍᴀɴ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 yang memasuki badan akan mengakibatkan pelbagai reaksi di dalam badan seperti ‘Acute Respiratory Distress ꜱʏɴᴅʀᴏᴍᴇ’, ‘septic shock’ iaitu apabila ᴋᴜᴍᴀɴ sudah terlalu banyak dalam badan dan keradangan teruk, terutama pada ᴏʀɢᴀɴ penting seperti ᴊᴀɴᴛᴜɴɢ, buah pinggang dan otak.”

“Tahap keterukan ini bergantung kepada ‘viral load’, di samping jujukan (strain) yang mempunyai kesan berbeza.”

“Dalam ᴠɪʀᴜꜱ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 ini badan akan berinteraksi ᴍᴇʟᴀᴡᴀɴ hingga tidak dapat membezakan antara ᴋᴜᴍᴀɴ dan sel, sekali gus ia merosakkan badan. Keadaan akan bertambah buruk, jika ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ada ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴋʀᴏɴɪᴋ, diabetes, masalah buah pinggang, paru-paru, hipertensi, obesiti dan lain-lain,” katanya.

Dalam persekitaran ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ boleh mendapat ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ nosocomial dan akan mengakibatkan ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ semakin ᴋʀɪᴛɪᴋᴀʟ.

Dipantau 24 jam

Bagi tempoh ᴋᴏᴍᴀ, ia adalah bergantung kepada ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ, tahap keseriusan kesan viral, namun jika organ lainnya sudah tidak berfungsi, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ akan mengalami banyak ᴋᴏᴍᴘʟɪᴋᴀꜱɪ.

“Di ɪᴄᴜ, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ akan diberikan bantuan oksigen dan ventilator, ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ sokongan seperti ubat untuk mencegah ᴅᴀʀᴀʜ beku dan ᴜʟꜱᴇʀ perut serta ꜱᴛᴇʀᴏɪᴅ untuk ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ tertentu.”

“Dalam tempoh ini, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ perlu diberikan sumber nutrien untuk tenaga meskipun dia dalam keadaan ᴋᴏᴍᴀ, sama ada melalui tiub di hidung atau salur ᴅᴀʀᴀʜ. ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ akan dipantau rapi 24 jam,” katanya.

Selama tempoh ᴋᴏᴍᴀ ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ akan kehilangan berat badan, berikutan badannya tidak bergerak mengakibatkan ototnya mengecut yang mana ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 berisiko lebih mengalami kesan ini berbanding ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ɪᴄᴜ lain.

“Justeru, ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 yang baru sembuh perlu dipantau rapi kerana ada banyak ᴋᴏᴍᴘʟɪᴋᴀꜱɪ mungkin berlaku.”

“ᴘᴇꜱᴀᴋɪᴛ perlu dipantau di ᴡᴀᴅ selepas diekstubasi untuk waktu tertentu kerana mereka boleh mendapat komplikasi lain seperti ꜱᴀᴋɪᴛ ᴊᴀɴᴛᴜɴɢ, ꜱᴛʀᴏᴋ dan pulmonari embolism,” katanya.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL