spot_img

Ada Netizen Pertikai Kenapa Shuib Boleh Urus ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ Hingga Liang Lahad, Ini Penjelasannya

- Advertisement -

PETALING JAYA: Pelawak popular, Shuib Sepahtu telah diberikan kesempatan untuk menguruskan ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ serta menunaikan solat ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ buat ᴀʀᴡᴀʜ isterinya semalam.

Shuib yang dilihat berpakaian serba lengkap peralatan perlindungan diri (PPE) pada ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ ᴀʀᴡᴀʜ isterinya di Tanah ᴘᴇʀᴋᴜʙᴜʀᴀɴ Islam Kampung Sungai Pusu Gombak dilihat telah menarik warga maya untuk memberikan pelbagai pandangan dari sudut yang berbeza malah ada juga yang turut mempertikai keberadaan pelawak berkenaan di kawasan ᴘᴇʀᴋᴜʙᴜʀᴀɴ terbabit.

Sekitar ᴘᴇɴɢᴇᴍʙᴜᴍɪᴀɴ ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ Allahyarhamah Siti Sarah pada Tengahari Isnin.

- Advertisement -

Keberadaan Shuib menemani jenazah isterinya hingga ke ʟɪᴀɴɢ ʟᴀʜᴀᴅ juga tidak terlepas dari ᴘᴇʀᴛɪᴋᴀɪᴀɴ dan kecaman daripada warga maya yang dilihat tidak puas hati kerana diberikan peluang terakhir sebegitu.

Antara komen-komen yang kurang senang

“Mana bole macam ni orang lain tak dibenarkan”

“Bukan nak mengadu tetapi rasa mcm double standard, kerana dia artis? bukan dia seorang sahaja yang kehilangan orang tersayang.”

- Advertisement -

“Ramai lagi yang rasa seperti ini, ini adalah tidak adil, kita tak merasa apa yang org lain rasa,”

itulah antara komen warga maya yang kurang senang dengan keberadaan Shuib di sana.

Shuib ketika menunggu pengurusan ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ Allahyarhamah Siti Sarah di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia.

- Advertisement -

Difahamkan, Shuib mendapat kebenaran untuk menguruskan ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ ᴀʀᴡᴀʜ isternya kerana telah memotong gelang kuarantin dan mendapat kebenaran daripada pihak ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia dengan perlu mematuhi SOP yang ditetapkan.

Ekoran daripada itu, terdapat seorang individu yang bernama Mat Yoe tampil memberikan penjelasan mengenai isu yang berbangkit ini.

Menurutnya, sekiranya ingin menguruskan ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ ahli keluarga yang ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ akibat ᴄᴏᴠɪᴅ-19 adalah dibenarkan tetapi perlu mematuhi segala prosedur yang ditetapkan oleh pegawai yang bertugas berkenaan.

Antara syarat yang perlu dipatuhi untuk menguruskan ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 adalah bukan dalam kuarantin, tidak bergejala, bukan dari kawasan PKPD, sihat tubuh badan, tiada ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴋʀᴏɴɪᴋ dan patuh kepada arahan pegawai bertugas.

Difahamkan juga, segala SOP boleh diubah mengikut kesesuaian keadaan semasa bergantung kawasan yang terlibat dan atas budi bicara pegawai yang bertanggung jawab bagi menguruskan kes ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ tersebut.

Mat Yoe tampil berikan penjelasan

“Dia dapat buat semua tu bukan sebab dia artis.”

“Ramai je rakyat biasa yang boleh urus ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ waris masing-masing.”

“Bersepah video yang dikongsikan oleh waris di facebook dan ᴛɪᴋ ᴛᴏᴋ.”

“Pengalaman aku dan rakan-rakan urus 41 ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ (semua orang biasa,bukan artis), ahli keluarga terdekat boleh je urus dan join kami.”

“Cuma jarang waris join sebab kadang-kadang waris terdekat semuanya dalam tempoh kuarantin.”

“Pengecaman ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ mesti dilakukan oleh ahli keluarga terdekat. Solat ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ boleh join. ᴘᴇɴɢᴋᴇʙᴜᴍɪᴀɴ pun boleh join.”

“Kami sediakan PPE lengkap kepada ahli keluarga terdekat.”

Tapi ada syarat ketat yang mesti dipatuhi:

1-Bukan dalam kuarantin

2-Tidak bergejala

3-Bukan dari kawasan PKPD

4-Sihat tubuh badan

5-Tiada ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴋʀᴏɴɪᴋ

6-Patuh kepada arahan pegawai bertugas

Semuanya bergantung kepada budi bicara pegawai yang bertanggungjawab bagi kes ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ tersebut.

SOP juga boleh di ubah mengikut kesesuian keadaan semasa di kawasan terlibat.

Setakat yang aku dan rakan-rakan urus,kami tiada masalah jika ada waris yang nak join kami asalkan memenuhi syarat-syarat di atas.

P/s: Jangan mudah percaya cakap orang. Cuba tanya sendiri ahli keluarga yang ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ akibat ᴄᴏᴠɪᴅ19 betul ke tak apa yang aku bagitau ni. Kalau mereka bagitau mereka tak dibenarkan join, mesti ada alasan kukuh kenapa mereka tak dibenarkan join.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

- Advertisement -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL