spot_img

Ada Pihak Tidak Bertanggungjawab Jual Sijil Digital Vaksin Palsu di Media Sosial

- Advertisement -

NAMPAKNYA “ramalan” netizen sudah menjadi kenyataan. Sijil digital pengesahan individu lengkap ᴅɪꜱᴜɴᴛɪᴋ dua dos ᴠᴀᴋꜱɪɴ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 dikesan telah mula dijual. Menurut laporan Akhbar Tempatan, perkara itu dikongsikan Ketua Jabatan Obstetriks dan Ginekologi ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Sultanah Bahiyah Alor Setar, Datuk Dr. Mohd. Rushdan Mohd. Noor di Facebook peribadinya.

Difahamkan, pihak tidak bertanggungjawab yang menjual sijil digital vaksin itu menerusi media sosial pada harga RM15 dan sijil palsu tersebut memaparkan maklumat penerima sijil berkenaan.

Sijil Digital Vaksin Palsu

- Advertisement -

Sijil vaksinasi ᴄᴏᴠɪᴅ-19 dalam bentuk kad fizikal sudah dijual melalui secara dalam talian, mendorong seorang doktor bertanya bagaimana pihak berkuasa dapat memastikan kesahihan kad tersebut.

Ketua Jabatan Obstetrik dan Ginekologi ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Sultanah Bahiyah Dr Mohd Rushdan Noor telah menyiarkan tangkap layar penjualan kad fizikal dalam talian yang tertera sijil digital vaksinasi ᴄᴏᴠɪᴅ-19 yang dicetak di atasnya yang dijual pada harga RM15.

“Sudah mula dijual di atas talian. Kalau orang ramai dibenarkan buat ID card sijil vaksin ataupun mencetak sendiri sijil vaksinasi, macam mana pihak berkuasa nak kenal antara yang tulen dan palsu?” soalnya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Macam mana nak tahu tulen ke palsu?

- Advertisement -

Pihak berkuasa perlu melakukan semakan ketulenan sijil digital tersebut dengan mengimbas kod QR yang tertera pada sijil. Bagaimanapun, beliau berkata, masalah yang akan timbul adalah kesukaran pihak berkuasa untuk melakukan semakan terperinci.

Gambar Hiasan.

Walau bagaimanapun, penjualan tersebut tidak menunjukkan bahawa mereka akan mencetak sijil palsu dan kebanyakan mereka meminta pembeli mereka untuk memberikan sijil vaksinasi digital yang sah untuk dicetak.

Sebelum ini, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin ᴄᴏᴠɪᴅ-19 (JKJAV) telah mengatakan bahawa tidak akan ada sijil vaksinasi ᴄᴏᴠɪᴅ-19 fizikal.

- Advertisement -

Ia mengatakan bukti vaksinasi ᴄᴏᴠɪᴅ-19 hanya akan tersedia dalam dua bentuk, iaitu sijil digital di aplikasi MySejahtera dan kad vaksinasi yang diberikan di pusat vaksinasi (PPV).

Walau bagaimanapun, JKJAV juga mengatakan bahawa pengguna akan dapat mencetak sijil digital dari aplikasi MySejahtera tidak lama lagi.

Dalam perkembangan sama, Timbalan Menteri Kesehatan Dr Noor Azmi Ghazali mengatakan kementerian akan mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang cuba memalsukan sijil vaksin digital di MySejahtera.

Dia juga mengatakan bahawa isu pemalsuan sijil vaksinasi ini akan dibawa ke mesyuarat khas kementerian tidak lama lagi agar mereka dapat menggunakan kaedah yang sesuai untuk mencegah tindakan tersebut.

Siapa ada maklumat, minta tampil

Susulan itu, polis Kedah telah menerima satu laporan polis semalam berhubung penularan isu penjualan sijil vaksin digital palsu ini. Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, laporan polis berhubung kegiatan itu diterima jam 9.44 pagi semalam.

Menurut laporan Akhbar Tempatan, satu kertas siasatan dibuka mengikut ꜱᴇᴋꜱʏᴇɴ 22(d) Akta ᴘᴇɴᴄᴇɢᴀʜᴀɴ dan Pengawalan ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ʙᴇʀᴊᴀɴɢᴋɪᴛ 1988 (Akta 342) dan ꜱᴇᴋꜱʏᴇ 233 Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998.

“Jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau ᴅɪᴘᴇɴᴊᴀʀᴀᴋᴀɴ selama tempoh tidak melebihi tujuh tahun atau kedua-duanya.”

“Setakat ini, tiada laporan polis yang diterima berkaitan pemilikan atau penjualan sijil vaksin digital palsu dan PDRM Kedah menasihatkan orang ramai supaya berhati- hati serta tidak mudah terpengaruh untuk memiliki sijil terbabit.”

Sesiapa yang mempunyai maklumat tentang kes ini diminta untuk tampil menyalurkan sebarang informasi kepada PDRM Kedah di talian 04-7741275 atau MERS 999 atau Pegawai Penyiasat Kanan, Asisten Superintendan Noorulazanni Muhammad Noor di talian 011-10318409.

Nota editor: Semakan hari ini (11 Ogos 2021) mendapati tangkap layar yang dipaparkan di laman Facebook Ketua Jabatan Obstetrik dan Ginekologi ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Sultanah Bahiyah telah dipadamkan.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL