spot_img

Warga Emas Dijumpai Tidak Sedarkan Diri, Telan Ivermectin 15 Biji

- Advertisement -

BARU-BARU ini viral tentang keberkesanan ubat IVERMECTIN yang dikatakan mampu merawat ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴄᴏᴠɪᴅ-19. Penularan mengenai ubat tersebut telah melebar luas sehingga ada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab menjual ubat tersebut dipasaran dengan harga beratus ringgit.

Oleh itu, Kementerian kesihatan Malaysia (KKM) dan Pusat ʀᴀᴄᴜɴ Negara (PRN) menasihatkan orang ramai agar tidak merisikokan diri dengan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ kendiri tanpa merujuk kepada pakar perubatan bertauliah.

Susulan itu, menurut posting dilaman Facebook Pusat ʀᴀᴄᴜɴ Negara, mereka telah menerima peningkatan kes ᴋᴇʀᴀᴄᴜɴᴀɴ IVERMECTIN kebelakangan ini.

- Advertisement -

Dua kes ᴋᴇʀᴀᴄᴜɴᴀɴ adalah melibatkan seorang pengguna berumur 35 tahun yang telah mengambil 1 biji IVERMECTIN dan akibatnya, beliau mengalami gejala ꜱᴇꜱᴀᴋ nafas yang berpanjangan sehingga 5 hari pengambilannya sebelum menyerah diri ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ.

Bagi kes kedua pula, seorang warga emas telah dijumpai tidak sedarkan diri ekoran dikatakan telah mengambil 15 biji IVERMECTIN sekaligus.

- Advertisement -

Menurut Pusat ʀᴀᴄᴜɴ Negara, IVERMECTIN masih belum diluluskan penggunaannya sebagai salah satu alternatif ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ mahupun pencegahan ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 di Malaysia.

Untuk tambahan, pengambilan IVERMECTIN bukan sahaja memberikan kesan yang memudaratkan seperti muntah, cirit, sakit kepala dan pening, malah kesan sampingan seperti ꜱᴇꜱᴀᴋ nafas, tekanan ᴅᴀʀᴀʜ rendah dan boleh menyebabkan ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ. Setakat ini KKM menyatakan bahawa tidak ada ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ spesifik ataupun antidot untuk kes ᴋᴇʀᴀᴄᴜɴᴀɴ ini.

Oleh itu dinasihatkan supaya tidak mengambil IVERMECTIN untuk ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ kendiri kerana ia ᴍᴇᴍʙᴀʜᴀʏᴀᴋᴀɴ ɴʏᴀᴡᴀ.

- Advertisement -

#kitakanbijak

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL