spot_img

Kucing Mati, Kemudian Bapa Masuk ICU, Telefon Pula Tiba-Tiba Pecah Hari Pertama Cari Rezeki Buat Live Di TikTok

- Advertisement -

IBARAT sudah jatuh ditimpa tangga. Begitulah nasib seorang wanita apabila skrin telefon pintar miliknya pecah akibat terjatuh semasa mengadakan sesi live di TikTok.

Rakaman video yang dimuat naik itu meraih hampir 200,000 tontonan di aplikasi tersebut.

‘Tragedi’ itu berlaku ketika Siti Nur Fatnun Mohd Azizi, 22, bersiaran secara langsung di TikTok untuk menjual telekung sehingga akhirnya terpaksa menghentikan sesi tersebut.

- Advertisement -

Telefon bimbit wanita ini pecah di bahagian kamera ketika dia bersama kakaknya Asmat Sal Sabila, 30, sedang membuat jualan.

@sitinurfatnunKena betul-betul time live, maaflah kami terpaksa end terus. Sedih sangat-sangat😭😭😭😭😭😭😭😭

♬ original sound – REZTU SINGGIH

“Waktu itu ada dalam tiga hingga ke empat orang je yang tengok sebab baru mula. Tak sampai lima minit dah ada orang komen tanya telekung tapi dah tak sempat nak buat apa-apa sebab telefon bimbit tiba-tiba jatuh dari stand.

- Advertisement -

“Mula-mula kami gelak ingat tak ada apa-apa, tapi rupa-rupanya skrin telefon bimbit tu dah kelabu sebab pecah betul-betul dekat kamera. Jadi kami pun terus tamatkan sesi live tersebut.

“Disebabkan kejadian itu, kakak-kakak saya berpakat untuk berkongsi wang bagi menukar skrin telefon yang bernilai hampir RM1,000.

“Selepas sesi live itu memang tiada seorang pun pelanggan yang contact untuk membeli telekung. Tetapi sejak video ini keluar di FYP (For You Page) TikTok, adalah tiga orang yang berminat nak order,” ujarnya yang sudah menceburi bidang bisnes secara online sejak sekolah menengah lagi.

- Advertisement -

Sebelum skrin telefonnya pecah, Siti Nur Fatnun atau lebih mesra disapa Siti diduga dengan kehilangan kucing kesayangannya dan bapanya Mohd Azizi Ashary, 53, pula terpaksa dimasukkan ke wad akibat jangkitan paru-paru.

Memandangkan kejadian ini berlaku sewaktu Siti jauh daripada keluarganya yang menetap di Desa Rebana, Machang di Kelantan, ibunya, Noriza Abdul Rahman yang menjaga bapanya bersama dengan adik beradik lain.

“Memang bertimpa-timpa dugaan yang saya terima sebelum skrin telefon ni pecah. Sebelum ini, saya kematian kucing kesayangan yang dibela sejak kecil kerana menghidap penyakit batu karang.

“Rasa sedih sangat sebab kucing tu rapat dengan saya. Tiga hari kemudian, abah pula dikejarkan ke hospital disebabkan sesak nafas dan terpaksa dimasukkan ke ICU kerana jangkitan kuman dalam paru-paru yang menyebabkan kekurangan oksigen.

“Pada ketika itu abah ditidurkan untuk beberapa kali dan duduk di wad selama dua minggu sebelum diberi kebenaran pulang ke rumah semula. Doktor beritahu abah perlu berehat di rumah dan elakkan daripada melakukan kerja berat.

Saya ada jugalah berniat nak sambung belajar, tapi keadaan sekarang ni tidak mengizinkan.

SITI NUR FATNUN MOHD AZIZI

“Memang kami sedih sebab abah sakit waktu saya dan kakak berjauhan, nasib baik ada abang dan adik beradik yang lain untuk tolong jaga. Mak pun bekerja dari rumah, jadi dia menumpukan sepenuh perhatiannya kepada abah,” ujarnya yang menetap bersama kakaknya sekeluarga di Taman Mount Austin di Johor Bahru, Johor sejak Mac lalu.

Anak kelima daripada lapan beradik ini berkata dia pernah melanjutkan pelajaran di kolej dalam bidang pastri sebelum bekerja di beberapa syarikat.

Bagaimanapun dia terpaksa mengorbankan cita-citanya untuk meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi kerana keadaan sekarang yang tidak mengizinkan.

“Saya sempat melanjutkan pelajaran di Kolej Komuniti Tanah Merah selama dua tahun dah menjalani latihan praktikal di Grand River View Kota Bharu.

“Kemudian saya bekerja sebagai admin di sebuah syarikat di Machang dan bertukar kerjaya sebagai beautician di spa selama tiga bulan.

“Disebabkan PKP, mereka terpaksa mengurangkan pekerja di spa tersebut. Sekarang saya tolong kakak jaga anaknya sambil mengendalikan bisnes secara online.

“Saya ada juga nak sambung belajar, tapi keadaan sekarang ni tidak mengizinkan. Jadi saya dan adik beradik yang lain semua sama-sama membantu untuk menyara keluarga kami,” katanya.

Siti yakin setiap orang sudah ditentukan rezeki masing-masing dan kita hanya perlu berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan walaupun pelbagai dugaan datang menimpa.

Selain itu, dia juga mengingatkan supaya jangan kedekut untuk bersedekah dan sentiasa hulurkan wang kepada ibu bapa di kampung.

Nak macam-macam info? Jom join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL