spot_img

Rakyat ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ Lari “Bergayut” Pada Kapal Terbang Kerana Takut Pada ᴛᴀʟɪʙᴀɴ

- Advertisement -

BEBERAPA hari yang lalu media dikejutkan dengan berita Amerika Syarikat telah mengumumkan menarik balik ᴛᴇɴᴛᴇʀᴀ mereka dari ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ.

Umum mengetahui bahawa misi ᴘᴇʀᴀɴɢ Amerika di ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ sudah berlarutan selama lebih 20 tahun bermula dari tahun 2001 lagi.

Terbaru tular di media sosial beberapa video rakyat ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ yang bepusu pusu ke lapangan terbang dan ᴍᴇᴍʙᴀʜᴀʏᴀᴋᴀɴ diri mereka dengan cubaan berpaut pada kapal terbang milik ᴛᴇɴᴛᴇʀᴀ Amerika Syarikat disaat kapal terbang itu sedang bergerak.

- Advertisement -

Situasi tersebut berlaku oleh kerana perasaan takut rakyat ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ kepada puak ᴘᴇᴍʙᴇʀᴏɴᴛᴀᴋ ᴛᴀʟɪʙᴀɴ.

Kebanyakkan mereka cuba sedaya upaya untuk melarikan diri dari negara tersebut kerana terdesak selepas ᴛᴀʟɪʙᴀɴ mengumumkan berjaya menawan seluruh ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ selepas ᴋᴀʙᴜʟ tumbang di tangan mereka.

Jatuh Dari Langit

- Advertisement -

Sehubungan dengan itu, dua orang dipercayai rakyat ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ terjatuh daripada sebuah pesawat yang sedang terbang tinggi ketika cuba melarikan diri daripada pemerintahan ᴛᴀʟɪʙᴀɴ.

Dalam satu video berdurasi 10 saat yang disiarkan oleh agensi media, ᴀꜱᴠᴀᴋᴀ kelihatan dua tubuh melayang jatuh dari ketinggian beratus kaki ketika kapal terbang itu baru berlepas dari Lapangan Terbang ᴋᴀʙᴜʟ.

- Advertisement -

Terdapat puluhan ribu rakyat telah ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ kediaman mereka dan bertindak melarikan diri setelah kawasan kediaman mereka ᴅɪᴛᴀᴋʟᴜᴋɪ oleh ᴛᴀʟɪʙᴀɴ termasuklah ibu kota ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ.

Hal ini berlaku setelah Presiden ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ iaitu ᴀꜱʜʀᴀꜰ ɢʜᴀɴɪ dikhabarkan ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ negara tersebut oleh kerana tidak mahu berlakunya sebarang ᴘᴇᴘᴇʀᴀɴɢᴀɴ.

Namun, tindakannya itu telah mencetus kemarahan rakyat sehingga dirinya digelar pengecut kerana tidak mempertahankan negara malah pergi begitu sahaja.

Dikhabarkan segala usaha itu telah dilakukan secara rahsia pada bulan Mei lalu dan lebih 50 peratus ᴛᴇɴᴛᴇʀᴀ amerika telah dijadualkan pulang ke negara mereka pada bulan Jun.

Kini mereka telah membawa pulang 90 peratus jumlah ᴛᴇɴᴛᴇʀᴀ mereka manakala selebihnya dijangka keluar dari ᴀꜰɢʜᴀɴɪꜱᴛᴀɴ pada akhir bulan Ogos ini.

Video:

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL