spot_img

Illuminati, Siapa Pengasasnya Yang Pertama?

- Advertisement -

DARI dahulu lagi perkataan ‘Illuminati’ ini berlegar-legar di kalangan masyarakat tidak kira dimana sahaja malah ia menjadi perbualan satu dunia akan tetapi siapakah orang disebalik penubuhan kumpulan Illuminati ini ?

Ikuti paparan berikut,

Pengasas Illuminati

Perkataan ‘Illuminati’ itu adalah merupakan perkataan tunggal daripada bahasa Latin, iaitu Illuminatus yang membawa maksud ‘tercerahkan’.

- Advertisement -

Pemikir ideologi Jerman abad ke-18 iaitu Adam Weishaupt pasti terpegun jika dia mengetahui ideanya pada hari ini akan mendorong pelbagai teori konspirasi global, dan telah mengilhamkan pelbagai novel terlaris serta filem-filem blockbuster.

Walaubagaimanapun, ketika dia berusia 36 tahun, sebilangan besar rakan senegaranya sama-sama terkejut ketika mengetahui bahawa profesor yang dihormati selama ini secara lahiriah ini merupakan musuh negara yang berbahaya, yang mana kumpulan kongsi gelapnya iaitu Illuminati, dilihat telah mengancam struktur kemasyarakatan.

- Advertisement -

Dilahirkan pada tahun 1748 di Ingolstadt, sebuah kota di Electorate of Bavaria (sekarang menjadi sebahagian dari Jerman moden), Weishaupt merupakan sebahagian daripada keturunan orang Yahudi yang kemudiannya telah memeluk agama Kristian.

Dia juga merupakan seorang anak yatim piatu pada usia muda dan hidup bersama bapa saudaranya. Bapa saudara yang merupakan seorang cendekiawan pada masa tersebut bertanggungjawab mengurus pendidikannya, dan mendaftarkannya di sekolah Jesuit.

Setelah menamatkan pengajiannya, Weishaupt menjadi profesor undang-undang Natural And Canon Law di University of Ingolstadt, kemudian berkahwin dan memulakan kehidupan berkeluarga. Pada dasar permukaan, ia adalah kerjaya yang cukup konvensional sehingga tahun 1784 ketika negara Bavaria mengetahui idea-ideanya yang boleh membakar semangat.

- Advertisement -

Namun, apabila melihat lebih dekat tentang cara asuhannya, Weishaupt selalu memiliki pikiran yang sangat aktif. Semasa kecil, dia sangat gemar membaca buku-buku karya ahli falsafah Pencerahan Perancis yang terkini di perpustakaan bapa saudaranya.

Bavaria pula pada masa itu sangat konservatif dan Katolik. Weishaupt bukanlah satu-satunya orang yang percaya bahawa monarki dan gereja yang menekan kebebasan mereka berfikir akan tetapi ada beberapa juga orang ramai yang sependapat dengan beliau tetapi tidak berani untuk mengutarakannya kepada umum takut ia menimbulkan masalah besar kepada diri mereka.

Namun, Weishaupt sangat yakin bahawa idea agama pada masa itu tidak lagi boleh menjadi sistem kepercayaan yang cukup untuk mengatur  masyarakat yang moden. Dia kemudiannya memutuskan untuk mencari bentuk lain dari “Illumination,” iaitu satu set idea dan praktikal yang dapat diterapkan untuk mengubah secara radikal cara negara-negara Eropah di perintah.

Freemasonry berkembang dengan pesat di seluruh Eropah dalam tempoh tersebut. Mereka juga menawarkan pelbagai alternatif yang menarik untuk pemikir bebas (freethinker). Weishaupt pada mulanya berfikir untuk bergabung dengan sebuah pertubuhan mereka. Namun,  beliau agak kecewa apabila banyak idea Freemason yang beliau tidak bersetuju maka beliau menarik diri.

Dalam masa yang sama, dia menjadi tertarik kepada buku-buku yang berbaur dengan unsur-unsur esoteris seperti ‘Misteri Tujuh Orang Suci Memphis’ dan ‘Kabbala’, dan memutuskan untuk menubuhkan sebuah kongsi gelap barunya sendiri.

Pertubuhan Rahsia

Weishaupt sebenarnya tidak menentang agama itu sendiri, melainkan cara di mana ia diamalkan dan diterapkan. Pemikirannya, tulisannya, menawarkan kebebasan “dari semua prasangka agama, memupuk kebajikan sosial, dan menghidupkannya dengan prospek kebahagiaan sejagat yang besar, layak, dan cepat.”

Untuk mencapainya, adalah perlu untuk mewujudkan “keadaan kebebasan dan kesetaraan moral, yang dibebaskan dari rintangan-rintangan yang kuasa, pangkat, dan kekayaan, terus menerus menghalangi perjalanan.”

Pada malam 1 Mei 1776, Illuminati ini telah ditubuhkan di hutan berhampiran Ingolstadt. Hanya bermandikan cahaya lampu suluh, terdapat lima lelaki yang menyertainya termasuklah Adam Weishaupt.

Mereka juga difahamkan telah menetapkan beberapa peraturan yang perlu dipraktikkan dalam kumpulan untuk ia tumbuh lebih produktif. Misalnya, semua calon yang ingin menyertai kumpulan tersebut perlulah mendapatkan persetujuan kesemua ahli yang terlibat, malah dititikberatkan juga reputasi yang tinggi serta mempunyai latar belakang keluarga yang mempunyai sosial yang mantap serta kaya.

Pada awalnya, keahliannya mempunyai tiga tahap iaitu sebagai pemula (novice),  minerval, dan Illuminated minervals. “Minerval” merujuk kepada dewi kebijaksanaan Rom iaitu Minerva, yang mencerminkan tujuan sebenar pemerintahannya adalah untuk menyebarkan pengetahuan, atau penerangan, tentang bagaimana masyarakat dan negara, dapat dibentuk kembali.

Illuminati ditubuhkan bertujuan untuk mewujudkan “keadaan kebebasan dan kesetaraan moral”.

Pada tahun-tahun berikutnya, kumpulan rahsia Weishaupt berkembang dalam cepat dari pelbagai aspek.  Bahkan daripada lima orang ahli membawa kepada 600 orang pengikut pada tahun 1782.

Ahli mereka termasuklah orang-orang kenamaan di Bavaria, seperti Baron Adolph von Knigge. Walaupun pada awalnya, Illuminati hanya dibuka kepada pelajar Weishaupt, keahliannya diperluas lagi  termasuklah para bangsawan, ahli politik, doktor, peguam, dan peguam, serta cendekiawan dan beberapa penulis terkemuka, termasuk Johann Wolfgang von Goethe. Pada akhir tahun 1784, Illuminati mempunyai 2,000 hingga 3,000 anggota.

Pembubaran Illuminati

Baron von Knigge memainkan peranan yang sangat besar dalam organisasi Illuminati dan pengembangan kepada masyarakat. Sebagai bekas Freemason, dia memilih untuk menerapkan ritual serupa kepada mereka. Anggota Illuminati diberikan ‘simbolik nama rahsia’  yang diambil dari zaman kuno. Sebagai  contoh, Weishaupt adalah Spartacus, dan Knigge adalah Philo.

Tahap keahlian mereka juga bertukar menjadi hierarki yang lebih kompleks. Terdapat sejumlah 13 bahagian permulaan, kemudian dibahagikan lagi kepada tiga kelas. Yang pertama pada tahap illuminatus minor, yang kedua illuminatus dirigens, dan yang ketiga  merupakan raja.

Akan tetapi, tekanan dari dalam dan luar, menyebabkan terhentinya pengembangan ideologi mereka disebabkan Bavaria mula masuk campur.

Weishaupt dan Knigge pada masa itu semakin kuat memperjuangkan ideologi mereka, akan tetapi timbul pelbagai konflik diantara mereka berdua yang pada akhirnya telah memaksa Knigge untuk meninggalkan kumpulannya.

Pada masa yang sama, bekas anggota lain, iaitu Joseph Utzschneider, telah menulis sepucuk surat kepada Grand Duchess of Bavaria, yang kononnya akan memberitahu segala rahsia kumpulan mereka.

Ideologi yang dibawakan oleh Illuminati difahamkan mempunyai gabungan diantara kebenaran dan kebohongan. Menurut Utzschneider, Illuminati percaya bahawa bunuh diri itu sah, musuh-musuhnya harus diracuni, dan agama itu adalah sesuatu yang tidak masuk akal.

Dia juga menyarankan agar Illuminati bersekongkol menentang Bavaria bagi pihak Austria. Akan tetapi setelah diberikan amaran oleh isterinya, Duke-Elector of Bavaria, Charles Theodore telah mengeluarkan dekrit pada bulan Jun 1784 yang melarang penubuhan sebarang jenis kumpulan yang sebenarnya tidak dibenarkan oleh undang-undang.

Pada mulanya Illuminati berpendapat bahawa larangan umum ini tidak mempengaruhi mereka. Tetapi dalam masa kurang dari setahun kemudian, pada bulan Mac 1785, pemerintah Bavaria meyampaikan dekrit kedua kepada kumpulan Illuminati, yang secara tegasnya melarang mereka untuk terus menyebarkan sebarang ideologi.

Semasa melakukan penangkapan ahli Illuminati, polis Bavaria berjaya menemukan beberapa dokumen sulit yang sangat berguna untuk pembubaran kumpulan iaitu termasuklah pembelaan terhadap bunuh diri dan ateisme, rancangan untuk membuat cawangan khas wanita, resipi dakwat yang tidak dapat dilihat, dan arahan perubatan untuk melakukan pengguguran. Bukti itu digunakan sebagai bukti asas yang menuduh terlibatnya konspirasi terhadap agama dan negara.

Pada bulan Ogos 1787, Duke-Elector sekali lagi mengeluarkan dekrit ketiga di mana dia mengesahkan bahawa kumpulan kongsi gelap Illuminati itu adalah kumpulan yang dilarang untuk disertai dan menjatuhkan hukuman mati untuk ahli-ahli yang terlibat.

Weishaupt kehilangan jawatannya di University of Ingolstadt dan dibuang negeri. Dia menghabiskan sepanjang hidupnya di Gotha di Saxony di mana dia mengajar falsafah di University of Göttingen. Negara Bavaria menganggap Illuminati telah pupus ketika itu.

Bagaimanapun, beberapa waris mereka yang hidup telah mengemukakan pelbagai teori konspirasi dan mengembangkannya semula. Weishaupt secara asasnya telah difitnah dengan menolong merancang Revolusi Perancis.

Setelah Revolusi Perancis bermula pada tahun 1789, Illuminati dituduh menginginkan pemberontakan yang serupa terhadap rejim Bavaria. Malah ada yang mendakwa bahawa Weishaupt telah bertemu dengan pemimpin revolusi Perancis, Robespierre. Pada hakikatnya, Weishaupt lebih bersifat reformis daripada revolusioner.

Pada masa kini, Illuminati telah tersebar dalam beberapa peristiwa seperti pembunuhan John F. Kennedy. Idea Weishaupt juga mempengaruhi dunia fiksyen popular, seperti Dan Brown’s Angels & Demons dan Foucault’s Pendulum oleh novelis Itali, Umberto Eco.

Walaupun kumpulannya dibubarkan sejak lama dahulu akan tetapi sumbangan berkekalan Weishaupt yang mengasaskan ideologikal tertentu menyebabkan bahawa kumpulan kongsi gelap tetap berada di belakang tabir sehingga boleh menarik pengaruh yang kuat.

Nak macam-macam info? Jom join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL