Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 264

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 265
Siakap Diternak Ada Cacat Bentuk, Tinggi Asid Lemak
spot_img

Siakap Diternak Ada Cacat Bentuk, Tinggi Asid Lemak

- Advertisement -

PUTRAJAYA – Penggemar masakan berasaskan siakap di negara ini perlu tahu membezakan antara spesies ternak dan liar yang turut memberi pengaruh besar dari segi harganya.

Demikian nasihat oleh Institut Penyelidikan Perikanan (FRI), berpusat di Batu Maung, Pulau Pinang susulan tular isu caj menu ikan itu amat mahal di Pulau Langkawi, Kedah baru-baru ini.

Agensi Jabatan Perikanan Malaysia yang ditubuhkan sejak 1947 itu menerusi hantaran dalam laman sosialnya turut memuat naik contoh siakap saiz gergasi dengan berat empat kilogram.

- Advertisement -

Ikan air payau itu diternak hasil daripada Projek Pembangunan Baka Siakap Premium di FRI Tanjung Demong, daerah Besut, Terengganu yang dianggarkan sepanjang 70 sentimeter.

“Dari sudut morfologi atau bentuk, ada perbezaan yang jelas terutama pada bahagian kranium kepala dan badan kerana siakap diternak terdapat kecacatan fizikal,” kata agensi tersebut.

Ikan dihasilkan ujarnya, juga menunjukkan sirip kaudal bengkok dan hujung sirip dorsal kedua pula agak tebal selain bilangan sirip akibat pembiakan dalaman dalam populasi diternak itu.

SIAKAP banyak diternak di Pulau Pinang diikuti jirannya, Perak dan Kedah sebelum dijual di pasaran tempatan.
- Advertisement -

Sebaliknya kejadian biak baka adalah rendah dalam populasi ikan liar hidup di habitat semula jadi yang turut membantunya dalam pengurangan kadar kecacatan morfologi ikan berkenaan.

Menyentuh kandungan nutrisi, siakap diternak didapati kandungan asid lemak tepu dan mono tidak tepu juga adalah lebih tinggi antara 35 sehingga 54 peratus daripada spesies yang liar.

“Perbezaan ini kemungkinan besar disebabkan oleh rejim diet yang diberi semasa ternakan dengan kajian dilaksanakan di wilayah Pantai Timur Semenanjung Malaysia,” jelas FRI lagi.

- Advertisement -

Ironi kata agensi berkenaan, kandungan mineral atau galian dalam ikan siakap liar pula adalah lebih tinggi berbanding versi diternak berdasarkan kajian yang dilakukan pada 2002 lalu.

Begitu juga dari sudut genetik ikan ini agak beza secara signifikan hasil penyelidikan siakap liar dan diternak di Lautan Atlantik Selatan serta Laut Mediterranean pada 2004 dan 2009.

Bahkan FRI berkata, lebih unik komposisi plasma darah dan tisu hati turut menunjukkan jurang dalam biokimia kerana diet makanan buatan adalah jauh berbeza daripada spesies asli.

“Keadaan tersebut mempengaruhi kadar metabolism tenaga antara siakap diternak dan liar malah dibuktikan saintis luar negara melalui kajian diterbitkan pada 2005,” tambah agensi itu.

Paling mengejutkan penyelidik, cara berenang dan pembelajaran apabila anak siakap liar lebih tinggi kelajuan angular, jarak ditempuh dan purata kelajuan berbanding yang diternak.

Bagaimanapun, penyelidikan direkodkan saintis pada 2013 lalu mendapati tiada perbezaan ketara dalam proses keupayaan belajar renang antara anak siakap yang diternak dan liar.

Jabatan Perikanan Malaysia merekodkan penghasilan 23,033 tan metrik ikan ini di seluruh negara sepanjang tahun lalu dengan Pulau Pinang yang paling tinggi diikuti Perak dan Kedah.

Juga disebut sebagai kakap putih, ikan ini dengan nama saintifiknya, Lates calcarifer merupakan pemangsa, manakala spesies saiz kecil pula amat popular dijadikan ikan akuarium.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL