Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 264

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 265
LHDN Kini Boleh Akses Maklumat Bank Tanpa Pengetahuan Pemegang Akaun
spot_img

LHDN Kini Boleh Akses Maklumat Bank Tanpa Pengetahuan Pemegang Akaun

- Advertisement -

LAPORAN mendedahkan bahawa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mempunyai akses terhadap maklumat akaun bank tanpa memerlukan kebenaran daripada pembayar cukai.

Ini berikutan berlakunya pindaan terbaharu terhadap Seksyen 106A Akta Cukai Pendapatan yang diluluskan di Parlimen.

Sebelum pindaan akta ini dibuat, pihak LHDN perlu mendapatkan kebenaran daripada pemilik akaun sebelum pihak bank memberikan maklumat tersebut.

Gambar sekadar hiasan.
- Advertisement -

Seksyen 106A merupakan salah satu cadangan pindaan yang terkandung dalam Rang Undang-Undang Kewangan 2021 yang telah dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

Ini memberi maksud bahawa Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) tidak akan terpakai untuk penguatkuasaan Seksyen 106A di masa hadapan.

Seksyen tersebut dicadangkan untuk membenarkan LHDM membuat tuduhan kepada pembayar cukai di mahkamah serta membolehkan LHDN mendapatkan maklumat akaun bank pembayar cukai.

- Advertisement -

Selain itu, pihak bank juga tidak dibenarkan untuk memaklumkan perkara itu kepada pemilik akaun.

Jika perkara ini dilanggar oleh bank, mereka boleh dikenakan denda antara RM200-RM20,000 dan penjara maksimum 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

Gambar sekadar hiasan.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

- Advertisement -

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL