Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 264

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 265
Lelaki Kongsi Pengalaman Kena Ludah Sebab Derma RM5 Kepada Pelarian Burma Yang Besar Kepala
spot_img

Lelaki Kongsi Pengalaman Kena Ludah Sebab Derma RM5 Kepada Pelarian Burma Yang Besar Kepala

- Advertisement -

BARU-BARU ini heboh di media sosial apabila seorang kanak-kanak dipercayai warga Rohingya berang apabila tindakannya meminta sedekah dirakam oleh seorang pengguna jalan raya. Tindakan kanak-kanak tersebut menyerang pengguna jalan raya itu mendapat kritikan pelbagai dari rakyat Malaysia.

Sebahagiannya ada yang menyokong, alasan mereka adalah pelarian ini tidak diberikan peluang sewajarnya di Malaysia. Disebabkan itu mereka terpaksa meminta-minta. Namun bagi yang mengkritik, mereka melihat bahawa kumpulan pelarian ini sudah bertindak di luar kawalan sejak mereka ‘berkampung’ di Malaysia.

Manakala seorang lelaki di Twitter dengan nama Opu Tendriburang Daeng Rilaka menceritakan pengalaman beliau menampar seorang kanak-kanak warga Myanmar yang kurang ajar. Pengalaman ini dikongsikan di Twitter miliknya sendiri. Berikut adalah kisahnya.

- Advertisement -

“Cerita pasal aku lempang budak pelarian Burma dekat depan Lot10 ini, ada jalan cerita. Aku dapat tempahan dekat tingkat satu Lot10 masa buat Grab. Masa aku parkir motor, ada dua lagi rider Grab yang baru lepas kena paw dengan budak-budak itu.”

“Seorang rider bagi RM2.00. Budak-budak pelarian ini marah-marah. Mintak dekat seorang lagi rider pulak. Bagi yaasin. Rider tu bagi RM5.00. Dia ludah sebab dia nak RM10.00. Lepas itu dia datang dekat aku pulak. Sama jugak. RM5.00 tak mahu, nak RM10.00 juga. Aku cakap tak ada. Dengan aku pula dia ludah.”

- Advertisement -

“Tengok rider Grab tadi kena ludah aku dah menyirap. Kena dekat diri sendiri. Aku bagi penampar, tak lah kuat. Mereka lari dekat lorong-lorong bukit bintang tu. Aku dengan dua rider lagi pun berboraklah, makin kurang ajar semua. Tak lama selepas itu. Ada seorang gaya abang-abang pelarian datang nak beduk.”

“Dua orang dan seperti berumur. Datang dengan cara memang mahu bergaduh. Nasib baik dua lagi rider tadi itu tak lari. Tengok cara mereka jenis garing juga. Kami bertekak depan Lot10. Memang masing-masing dah pegang helmet dah. Masuk sahaja confirm kami hempuk.”

- Advertisement -

“Tidak lama selepas itu, pengawal keselamatan Lot10 datang. Sagang. Nak gaduh tempat lain, kata pengawal keselematan berbangsa Nepal. Taiko burma tu masa nak balik. Dia siap tunjuk muka kami seorang demi seorang sambil buat isyarat suruh kami beringat kalau jumpa dia lagi. Mereka ingat orang Malaysia ini cap ayam.”

“Sambil tunjuk nombor plat motor kami tiga orang. Tapi alhamdulillah. Tak pernah jumpa dah sampai sekarang. Dah kena tembak mati mungkin. Samseng sangat dekat tempat orang. Aku ini bukan jenis bergaduh punya orang. Sebab aku bukan fighter, apa lagi lah gangster.”

“Tapi cara mereka dah melampau. Siapa sahaja tak marah. Lagi nak kesiankan migran juga manusia. Sampai budak-budak dah tahap kurang ajar. Sampai cara dah mengugut,” katanya dalam ciapan yang kini sudah dikongsi lebih dari 2,500 kali.

Dia faham bahawa penyokong hak asasi manusia mahukan peluang yang lebih baik untuk kumpulan pelarian. Tetapi baginya, ia tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian daripada kumpulan pelarian ini sudah bertindak di luar kawalan dan bersikap kurang ajar.

“Mereka [kumpulan yang mempertahankan pelarian] ini tahu tak pelarian Rohingya, Uyghur dekat Ampang, pelarian perang arab kebanyakannya kurang ajar dekat negara Malaysia. Pelarian ini dah macam ada kumpulan kongsi gelap mereka sendiri. Jangan persoal kenapa tak bagi mereka kerja, sebab tu mengemis.”

“Persoalannya kenapa dibenarkan masuk, kalau masuk cara haram, kenapa tak dibendung habis-habis. Rakyat sendiri masih ramai susah menderita,sibuk angkut puak-puak ini masuk.”

“Yang mana rasa dekat Twitter ini ramai pengikut. Tolong jangan bersetuju dengan ciapan aku. Sebab boleh tahan ramai jugak pejuang migran juga manusia. Dan boleh jadi ada yang sokong anda setiap masa. Jangan kena cancel sebab setuju dengan ciapan aku.”

“Daripada kesiankan Rohingya. Lebih baik tolong Gurkha. Baca sejarah Rohingya. Kemudian baca sejarah Gurkha pulak. Arwah atuk aku cakap masa terima pingat dari Queen Elizabeth masa dia dalam servis RAMD dulu, ramai jugak Gurkha dapat pingat. Baik tolong Gurkha ada untung,” katanya.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL