spot_img

Restoran Mamak 24 Jam Mungkin Tinggal Kenangan Selepas 2000 Premis Dilaporkan Tutup

- Advertisement -

JIKA sebelum ini, restoran mamak sering kali menjadi pilihan orang ramai untuk menjamah khususnya mereka yang mahu melepak atau menjamah pada lewat malam, situasi ini mungkin tidak lagi berlaku selepas ini.

Menerusi laporan terbaru, difahamkan lebih 2,000 restoran mamak dilaporkan terpaksa tutup impak daripada pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak dari tahun 2020. Mempunyai pekerja terdiri daripada warga asing antara yang memberi kesan kepada restoran mamak berikutan permit kerja yang tamat atau terkandas akibat pandemik ketika pulang bercuti di negara asal.

PRESIDEN PERSATUAN PENGUSAHA RESTORAN MUSLIM MALAYSIA (PRESMA), DATUK JAWAHAR ALI TAIB KHAN. SUMBER: THEVIBES

Menurut Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Datuk Jawahar Ali Taib Khan menyifatkan kekurangan tenaga kerja kini menjadi isu besar yang semakin kritikal membelenggu ahlinya di seluruh negara.

- Advertisement -

Difahamkan daripada 12,000 ahli yang berdaftar dengan PRESMA, kini lebih 2,000 ahli sudah menutup operasi dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini disebabkan beberapa faktor di mana kekurangan tenaga kerja antara yang menjadi faktor utama.

Isu yang berlaku turut mendesak pihak restoran mamak berusaha mendapatkan pekerja tempatan walau bagaimanapun sambutan daripada rakyat Malaysia untuk bekerja di restoran mamak kurang menggalakkan.

Jawahar Ali berkata, ahli PRESMA sentiasa sedia menyahut seruan kerajaan untuk menggaji pekerja tempatan, tetapi malangnya ia sukar dilaksanakan kerana bilangan rakyat Malaysia yang mahu berkhidmat di restoran begitu suram. Pihak mereka turut berusaha menghasilkan poster khas dan ditampilkan di restoran dalam memaklumkan pengambilan pekerja tempatan namun masih lagi gagal meraih sambutan.

- Advertisement -

Selain itu, restoran mamak yang sering menjadi pilihan berikutan waktu operasi 24 jam sehari mungkin tidak lagi dapat menawarkan perkhidmatan waktu operasi yang panjang seperti sebelum ini berikutan kekurangan pekerja.

Membincangkan soal pekerja, PRESMA dilaporkan memerlukan sekurang-kurangnya 30,000 pekerja bagi mengisi kekosongan di seluruh negara. Sehingga kini, dilaporkan hampir 50 peratus pekerja terpaksa pulang ke negara asal sejak PKP sejak dilaksanakan pada awal tahun 2020.

- Advertisement -

Situasi yang berlaku yang berlaku mungkin membuatkan lebih banyak restoran mamak terpaksa gulung tikar sekiranya isu ini tidak dapat diselesaikan dengan segera.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL