spot_img

Bangga Ekonomi Pulih Cepat, Media Jiran “Perli” Malaysia Dan Thailand

- Advertisement -

MEDIA Indonesia seolah ‘memerli’ Malaysia apabila mengeluarkan satu laporan dengan tajuk ‘Bye-Bye Malaysia-Thailand, Ekonomi RI Pulih Duluan’ yang menunjukkan bahawa negara jiran itu menyertai Singapura, Amerika Syarikat, Korea Selatan dan China yang sudah pulih sepenuhnya dari segi ekonomi.

Laporan yang dikeluarkan oleh Detik itu melaporkan bagaimana ekonomi Indonesia kini sudah setanding dengan beberapa negara maju dan berada di paras pra-pandemi. Memetik kata-kata Ketua Badan Dasar Fiskal (BKF) Kementerian Kewangan Febrio Kacaribu, ekonomi Indonesia sudah 1.5% di atas pra-pandemi.

Tambah laporan itu lagi, kedudukan Indonesia sekarang berbanding sebelum wabak berada di kedudukan yang lebih baik berbanding negara jiran seperti Malaysia dan Thailand. “Jika kita bandingkan dengan banyak negara, Indonesia agak baik berbanding banyak negara, contohnya Singapura sudah kembali ke keadaan pra-pandemi, manakala negara jiran kita Singapura, manakala Filipina, Malaysia, Thailand belum, masih rendah. daripada pra-pandemik,” katanya

- Advertisement -

Bagi Febrio lagi, Indonesia telah membuktikan kepada negara-negara disekitar ASEAN bahawa Indonesia mampu keluar daripada krisis dengan lebih cepat. Dia menjelaskan bahawa buktinya dapat dilihat bagaimana kadar kemiskinan yang berjaya turun semula kepada satu digit iaitu daripada 10.2% kepada 9.7%, walaupun masih belum mencapai kadar kemiskinan yang dicapai sebelum pandemik iaitu 9.2%.

Tahap ketidaksamaan telah kembali kepada lebih kurang sama seperti sebelum pandemik, iaitu 0.381 pada 2021, manakala sebelum pandemi pada 2019 adalah 0.380. Jumlah penganggur juga telah menurun daripada 9.77 juta pada 2020 kepada 9.10 juta. Kadar pengangguran terbuka juga turun daripada 7.07% pada 2020 kepada 6.49% pada 2021.

- Advertisement -

Bagi pelaburan pula, Indonesia melihat penurunan sebanyak 5% akibat ketidakyakinan pelabur pada 2020, tetapi berjaya bangkit semula pada 2021. “Pada 2021 kami melihat suku kedua yang sangat optimistik, di mana dunia perniagaan mengembangkan perniagaannya kira-kira 7.5% tahun ke tahun, tertunda sedikit pada suku ketiga, kemudian melantun dengan sangat kuat pada suku keempat. Ini kemudian membawa kami kepada 3 .8 % untuk keseluruhan 2021,” jelas Febrio.

Tambahnya lagi, Indonesia berjaya keluar daripada krisis pandemik COVID-19 dengan lebih cepat berbanding krisis sebelumnya. Contohnya krisis kewangan 1997-1998, ekonomi Indonesia hanya kembali ke tahap sebelum krisis, ia mengambil masa yang lama, iaitu kira-kira 3 hingga 4 tahun.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

- Advertisement -

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL