Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 264

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 265
KJ Umum 3 Kelonggaran SOP Dan Perubahan Besar Bakal Berlaku Mac Ini
spot_img

KJ Umum 3 Kelonggaran SOP Dan Perubahan Besar Bakal Berlaku Mac Ini

- Advertisement -

SEBENTAR tadi, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin telah mengumumkan, Kementerian Kesihatan Malaysia telah pun melonggarkan beberapa prosedur operasi standard (SOP) yang bakal bermula serta merta.

Menurut Khairy, keputusan ini dibuat selepas pengumpulan data yang diterima dari semasa ke semasa. Antaranya adalah:

1.Kontak rapat TIDAK BERGEJALA atau tidak mempunyai apa-apa simptom serta telah menerima dos penggalak tak perlu kuarantin diri. Tetapi jika mempunyai gejala, individu ini perlu asingkan diri dan lakukan ujian kendiri.

- Advertisement -

2.Jika dikesan sebagai kontak kasual melalui MySejahtera atau contact tracing, status kesihatan tidak akan lagi berubah menjadi warna kuning sebaliknya hanya akan terima notifikasi sebagai langkah berjaga-jaga.

3.Pengembara yang tiba dari luar negara melalui vaccinated travel lane (VTL) dari Singapura atau Langkawi International Travel Bubble atau MIDA One Stop Centre dah tak perlu menjalani ujian Covid-19 harian selama lima hari. Begitu juga dengan individu yang tiba dari United Kingdom. Namun perlu membuat ujian PCR sebelum berlepas dan selepas tiba di Malaysia.

Rakaman  ucapan KJ sebentar tadi:

@khairykj Beberapa kelonggaran SOP bermula Mac ini. #fyp #kkm ♬ Grammarg – BLVKSHP

- Advertisement -

Selain itu, Khairy turut memberitahu tentang perubahan besar yang bakal berlaku pada bulan Mac ini di mana bulan ini merupakan bulan terakhir bagi penerima vaksin Sinovac dan juga warga emas untuk mengambil dos penggalak.

Ini kerana, bermula 1 April status lengkap vaksinasi di MySejahtera bagi golongan-golongan ini akan bertukar menjadi putih atau tidak lengkap sekiranya mereka gagal mengambil dos penggalak.

“Dengan pematuhan SOP yang baik, pengambilan dos penggalak dan #PICKids, InsyaAllah banyak lagi kelonggaran boleh diberikan.”

- Advertisement -

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL