Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 264

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akupuszx/public_html/wp-content/plugins/prevent-xss-vulnerability/includes/class-prevent-xss-vulnerability-frontend.php on line 265
Wanita Cina Muslim Ini Jelaskan Maksud "Serve No Pork"
spot_img

Wanita Cina Muslim Ini Jelaskan Maksud “Serve No Pork”

- Advertisement -

MASIH ramai sebenarnya di antara kita yang mengambil ringan berkenaan isu halal makanan dan minuman.

Walaupun berkali-kali diingatkan oleh penguatkuasa JAKIM supaya menyemak dahulu status halal, ada yang tidak begitu ambil pusing berkenaan isu ini.

Malah ramai yang masih masuk ke kedai makan yang meragukan dengan tanda ‘Serve No Pork’ ataupun ‘No Pork No Lard’

- Advertisement -

Tidak mahu ramai lagi yang menjadi mangsa, seorang pengguna Facebook, Allyssia Affandi berkongsi apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan ayat ‘No Pork’ itu.

SERVE NO PORK

Nasihat saya kepada yang beragama Islam sahaja yang suka makan di tempat yang tertulis “serve no pork” hati hati lah jangan ambik mudah.

Betul, menu makanan dan minuman tiada babi, tetapi kamu yakin kuali dan minyak tidak digunakan untuk mengoreng dan masak babi?

- Advertisement -

Pengalaman saya sendiri bekerja di restoran cina sebelum masuk Islam, dia kata serve no pork tetapi sekali sekala dia goreng babi di minyak pengoreng chicken chop dan guna pisau yang sama potong daging babi yang siap di goreng untuk makanan sendiri.

Ayam dan daging dah tentu tidak halal, dah bukan Islam yang sembelih.

- Advertisement -

Lagi satu, jangan ingat ada staff bertudung terus kamu cop tu kedai halal. Pengalaman saya sendiri juga di sarikei dulu, tauke ambik pekerja Indonesia Islam bekerja di restoran.

Hari pertama bekerja, staff Indonesia tu kata dia tidak makan babi dan haram bagi Islam, tapi tu tauke boleh gelak cakap “u jangan makan babi lah, ada ayam” tapi kuali dan sudip digunakan tempat goreng babi.

Kamu tahu, rahsia mee cina sedap kebanyakkan menggunakan minyak babi. Pastikan betul betul ada logo halal yang di sahkan oleh jakim baru masuk.

Kejadian ni saya sendiri pernah rasa beberapa tahun lepas. Tempat viral. Bawa suami dan anak anak makan ke sana.

Nasib saya punya oder sup Tom yam (serve no pork) dulu sampai di meja, sekali rasa sup babi bukan sup ikan asli. Saya terus bawa suami dan anak balik tapi tetap bayar biarpun tak makan.

Kenapa saya boleh tahu?? Lapan belas tahun kot saya pernah makan babi takkan rasa minyak dan sup babi tu boleh hilang dalam ingatan dalam beberapa tahun saja saya masuk Islam.

Bukan nak menakutkan sekurang kurangnya benda yang saya tahu, saya share nanti di akhirat tiada siapa cari saya sebab tak bagi amaran.

Kira bahagian saya dah selesai sekarang. Kamu percaya atau tidak terpulang, janji niat saya tersampai.

Hanya untuk Muslim sahaja ya, kawan kawan yang bukan Islam jangan marah sebab tu babi memang makanan anda tetapi haram bagi umat Islam.

Semoga perkongsian daripada wanita ini membuka mata kita semua dan berhati-hati dalam memilih tempat makan.

Nak macam-macam info? Jom Join Channel Telegram Aku Papan Kekunci

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL